Biografier Psykologi/Psykiatri etc

Anserud                    Ett bipolärt hjärta
Om bipolär sjukdom/bipolärt syndrom (manisk-depressiv sjukdom)

Aspelin                      Sänder på tusen kanaler
En bok om borderline och dess nära samband med bipolär sjukdom och ADHD

Greenberg                 Den dagen min dotter blev galen
Psykiska sjukdomar; Schizofreni. Journalisten Michael Greenberg berättar om hur psykisk sjukdom påverkar hans familj. En kväll rusar hans dotter Sally plötsligt ut i trafiken på Manhattan i tron att hon har kosmisk insikt och kan stoppa bilarna. Det visar sig att hon behöver professionell hjälp.

Ikonen Nilsson          Jag föredrar att kalla mig impulsiv
ADHD

Pålsson                     Vingklippt ängel
Självbiografi. Berny växer upp i rädsla och lär sig tidigt missbruka både droger och sex, gör allt för att skada sig själv och försöker flera gånger ta sitt eget liv. De vänner hon träffar- änglafamiljen – ger henne dock hopp om en bättre värld.

Pålsson                     Låt pulsen slå
Fortsättning på ”Vingklippt ängel”. Här har Berny vuxit ur barnpsykiatrin och är en vuxen psykiskt sjuk missbrukare. Hon faller mellan stolarna och går in i en värld av droger, självförnedring och sexmissbruk. När Jonas kommer in i hennes liv, får hon något att kämpa för. Men hon måste bli drogfri och möta sitt förflutna.

Sandstrak                    Mr Tourette och jag
”Tourettes syndrom – neuropsykiatriskt funktionshinder med olika typer av tics i form av rörelser och läten, bl.a. snabba grimaser, huvudrörelser, axelryckningar, grymtningar, skällande ljud eller hela ord och meningar.[…] Ofta förekommer även bl.a. tvångstankar, koncentrationssvårigheter, impulsivitet, hyperaktivitet, dyslexi och motoriska problem”.(ne.se)

Åkerman                       Zebraflickan
Självskadebeteende

Schelander                  Gå i kras: leva med bipolär sjukdom

Fellinger                       Annorlundheter
Bipolär sjukdom; Manodepressiv sjukdom

Dardenne                     Jag väljer livet
1996 kidnappas den belgiska 12-åriga flickan Sabine Dardenne av pedofilen Marc Dutroux och hålls inspärrad i ett källarutrymme i tre månader.
Sabine berättar sin historia och om hur man kan klara av att gå vidare i livet efter detta.

Kampusch                    3096 dagar
1998 blir 10-åriga Natascha Kampusch överfallen och bortförd. I åtta år hålls hon inspärrad i ett källarrum av Wolfgang Priklopil. Hon misshandlas fysiskt och psykiskt.
Natascha berättar hur man som offer påverkas av en 
tillvaro där förövaren blir hela ens värld.

Dugard                    Ett stulet liv
1991 kidnappas 11-åriga Jaycee Dugard på väg till skolbussen, inom synhåll från hemmet. Hennes styvfar ser när Jaycee tvingas in i en bil och försöker förtvivlat cykla ifatt den.
2009 kliver Jaycee och hennes döttrar samt en man vid namn Phillip Craig Garrido in på en övervakares kontor i Kalifornien. Jaycee har då hållits fången i arton år. Det visar sig att Jaycee bor med sina barn, som hon fött i fångenskap, i skjul och tält på Garridos inhägnade bakgård.

O’Beirne                        Säg det inte till någon
Svår uppväxt. Kathy blir som barn misshandlad av sin far och sedan inspärrad på uppfostringsanstalt. Hon våldtas av en präst och tas in på ett psykiatriskt sjukhus när hon försöker få hjälp. Hon skickas vidare till ett s.k. Magdalenatvätteri som katolska kyrkan drev under hela 1900-talet.

Pipping                          Kärlek & stålull
Svår uppväxt. Uppväxt med ensamstående psykiskt handikappad, labil mamma

Briscoe                          Äcklig
Svår uppväxt . Mamman misshandlade henne både fysiskt och psykiskt. Som 11-åring försökte hon skriva in sig själv på barnhem men misslyckades och när hon var 13 blev hon lämnad att klara sig på egen hand.

Gregory                        Mamma sa att jag var sjuk
Under hela sin barndom blir förf ständigt röntgad, opererad och medicinerad för sjukdomar som hennes mamma hittade på eller orsakade. Mamman led av Münchhausen by proxy/MBP där vårdnadshavaren uppfinner symtom hos sitt barn för att få läkarens uppmärksamhet.

Pelzer                           Pojken som kallades Det
Svår uppväxt, misshandlad fysiskt och psykiskt

Andersson                   Mig äger ingen
Uppväxt med alkoholiserad pappa, men mkt kärleksfull

Gustafsson                  Maskrosungen
Förf växer upp hos sin psykiskt sjuka och alkoholmissbrukande mamma. Sandra får ta hand både om sig själv och om hushållet. Så småningom flyttar hon till pappan som även han är alkoholist. Trots alla upplevelser lyckas hon skaffa familj och utbildning.

Gidlund                       I kroppen min
Cancer. Kristian Gidlund är 29 år, journalist och trummis i bandet Sugarplum Fairy.
När han i mars 2011 fick sin första cellgiftsbehandling mot den nyligen upptäckta magcancern, började han skriva en blogg, ”I kroppen min”. I augusti 2012 hade cancern kommit tillbaka och visade sig vara obotlig. Texterna i bloggen blir nu en bok.

Jones                           De oskuldsfulla
Uppväxt i en sekt.Tre systrar, Julianna, Kristina och Celeste, växte upp i sekten Guds barn, numera känd som Family International. Flickorna skildes tidigt åt och formades till att bli ”Guds soldater” i olika funktioner inom sekten. Alla tre kände att något i grunden var fel.

Holmsten                     Jag är Ida
Ida Holmsten hamnar tidigt snett. Som barn känner hon sig missförstådd och utanför. För att minska smärtan tar hon till våld och alkohol. Att få andra att själva känna smärta fungerar också. En berättelse om hur motgångar kan få oss människor att välja destruktiviteten, men också hur vi kan finna kraften att söka ljuset.

Deogan                       Blodsbröder
Våld ; Misshandel ; Kriminalitet ; Droger ; Bröder ; Missbruk

Jensen                       Champagneflickan
Förf berättar om sin tid som strippa i Köpenhamn. När en av hennes arbetskamrater blir brutalt mördad, lämnar hon sitt arbete.

Kuegler                       Djungelbarn
När Sabine var 5 år kom hon med sina föräldrar och syskon till en stam i Västpapua som lever som på stenåldern. När hon som 17-åring skickas till en internatskola i Schweiz, blir det en katastrofal upplevelse. För Sabine är civilisationen en ny och skrämmande värld.

Latifa                           Mitt förbjudna ansikte
22-åriga Latifa berättar om uppväxten i Afghanistan o om livet under talibanerna. Hon var sexton år när de tog makten och livet förändrades – hon blev fånge i hemmet och i chadrin. Som motstånd startade hon en hemlig skola.

Dirie                             En blomma i Afrikas öken
Kvinnlig omskärelse; Fotomodell

Dirie                             Ökenblomman återvänder

Demirbag-Sten           Stamtavlor
Författaren kom 1976 som sexåring till Sverige från turkiska Kurdistan. Som vuxen har hon känt ett behov av att få veta mer om sin kurdiska bakgrund. Det här är berättelsen om hennes försök att förstå varifrån hon kommer och vilket arv hon bär med sig.

Stille                            Bära leggings i januari
13-åriga Sara söker tillflykt hos den elva år äldre Jesper, som är vän till familjen. Hennes hemförhållanden är trassliga och Sara är ung och skör. Hos Jesper finner hon trygghet, och för första gången upplever hon att någon lyssnar på henne och bryr sig om henne. Tills hon en natt vaknar utan kläder, med honom över sig. På en enda natt förstörs allt. Men det som Sara försöker se som en engångsföreteelse, ett misstag, händer plötsligt igen, och igen, och igen. Under fyra års tid säger hon inget till någon, men när den mörka hemligheten till slut får henne att rämna inombords beslutar hon sig för att anmäla Jesper, och tar därmed upp kampen mot honom och rättssystemet.

Ijz Dregen                 Dregen – självbiografin
Dregens liv har allt det man vill ha av en biografi, de tre mytologiska benen sex, droger och rock’n’roll. Men även ett livslångt personligt drama som började vid 11 års ålder då han blev ögonvittne till att hans pappa hängde sig. 2004 hamnade han och hans fru, artisten Pernilla Andersson Dregen, mitt i tsunamin. (Bokus.com)

Rbz Sjöberg              Det du inte såg
Om höjdhopparen Patrik Sjöbergs liv.[…] Många av oss minns en överlägsen idrottsman, kaxigt rökande en cigarett mellan hoppen. En man som vi, då och nu, känner som bufflig, frispråkig och rakt på sak. En idrottsvärldens rockstjärna. Men hur kom han dit?[…] (Bokus.com)

*Calahan                   Blackout
En häpnadsväckande berättelse om en ung kvinnas plötsliga sjukdomsutbrott. Det som började med två inbillade vägglusbett på armen kom snart att kullkasta 24-åriga Susannahs tillvaro fullständigt. Inom ett par veckor hade hon genomgått en total personlighetsförändring med svåra vanföreställningar, paranoia och tvångsmässigt beteende. Läkarkåren stod handfallen. (Bokus.com)

*Blomqvist                                 En vacker dag lämnar jag honom
En berättelse om hur det är att leva i en kraftfull, livsfarlig passion där huvudpersonen kastades mellan kärlek, åtrå, hopp och djup förtvivlan och hon tappade greppet både om sig själv och sina barn. ”Den man som från första stund gick rakt in i mitt sinne, krävde full uppmärksamhet och aldrig lämnade mig i fred blev en del av mitt liv. Under en alltför lång tid. Det onormala blev normalt.” Boken beskriver ”50 nyanser av honom” fast på riktigt, en mix av passion, våld, sex och kärlek i en livsfarlig blandning […] (Bokus.com)

*Lindh                       Alltid för er
”Min man och jag var lyckligt gifta. […] Problemen i vår relation började när jag upptäckte att vår äldste son var annorlunda. Under loppet av nio månader slogs mitt liv i spillror. Alla våra tre barn diagnostiserades med autism, utvecklingsstörning och betydande utvecklingsförsening till följd av en ytterst ovanlig genmutation med endast tre kända fall i världen. Min man lämnade mig och barnen för ett nytt liv utan oss i Tyskland. Han ville som han sa köra Porsche igen. […] Jag förlorade nästan fotfästet. Det här är min berättelse.” (Bokus.com)

*Bowen                       Mitt liv med Bob
Om hemlöshet, misslyckande, missbruk och metadon. Om att vara på botten. Och om att ta hand om en gatukatt.

*Holknekt                    Per Holknekt 1960-2014
Att vara skateboardstjärna och starta företag och komma ner till botten och resa sig upp igen. Om alkoholmissbruk. Skriven av grundaren av företag och klädmärket Odd Molly samt SVEA.

*Bodström                    Det man minns
Om fd justitieministern och socialdemokraten, fotbollsspelaren och advokaten Bodström. Thomas Bodström berättar om sin uppväxt och om hans mamma som alltid stått honom nära men som drabbas av Alzheimers och försvinner bort efterhand.

*Titlar som inte finns på Polhemskolans bibliotek

/2014-08

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s